onsdag, februari 28, 2007

Danmark, Sverige, alternativ medicin och jag

Kom precis hem från ett mycket intressant föredrag med "Foreningen for integreret veterinaermedicin" (FIVM).
De brukar komma en gång om året och berätta om alternativ medicin. I år handlade det om osteopati, kiropraktik och homeopati.

Som jag förstod det handlade...

  • Osteopati om att man rättade till fel i kroppens mekanik genom att på olika sätt påverka muskler och ben att placera sig riktigt.
  • Kiropraktik om det samma som osteopati, men man behandlar bara genom direkt påverkan på benet. Dvs kan man inte känna ett ben som sitter snett kan man inte behandla snedheten med kiropraktik.
  • Homeopati om att man genom att ge något som gav symptombild hos en frisk individ som liknade den hos den sjuka individen kunde man aktivera kroppen till att läka sig själv och återställa sin balans. Ämnet man ger är mycket, mycket förtunnat.

I Danmark är det lag på att endast veterinärer får behandla andras djur, något som tydligen är ganska unikt. Ett visst motstånd mot alternativ medicin finns, men ingenting i jämförelse med Sverige. En veterinär i Sverige får inte lov att behandla ett djur med ett homeopatiskt läkemedel.
Föreningen berättade även att motståndet mot akupunktur var stort i Sverige.

Kiropraktik har jag sett fungera. De gånger det inte har fungerat har det berot på att man inte visst anledningen till symptomen, utan bara behandlat. Osteopati har jag också sett fungera. T ex genom att rätta till kotor med hjälp av svansroten. (En indirekt behandlingsmetod) Men det finns många behndlingsmetoder inom osteopatin. Det hade varit väldigt kul att lära sig mer.
Homeopatin är väl det av de här områdena som jag är mest skeptisk till. Mycket pågrund av den stora förtunningen (10^12 - 10^1000 ggr tror jag det var), men uppenbart fungerar det. Jag förstår inte hur, och de som jobbar med det har förklaringar som inte ligger helt inom den västerländska medicinens ramar, men gör det något? Funkar det så funkar det. Skulle kunna skriva mycket mer om homeopati, men det får bli någon dag när jag läst mer.

FIVM -www.fivm.dk

tisdag, februari 27, 2007

Allt eller inget

Antingen händer allt på engång eller ingenting alls i mitt liv. så är det bara.

Har haft riktigt tråkigt sista veckan. Inte särskilt mycket att göra. Kan inte skriva några längre stunder innan jag blir trött i handen. Och trots mycket att läsa ligger jag före. Funderar på att bara läsa allt så jag ligger riktigt långt före till jag orkar skriva igen. Det var det där med att det inte händer något.

Till helgen (läs fred-månd) händer allt. Har Boy på fredag och hade tänkt gå på ett möte på kvällen, men så fick jag en läkartid (Har eg inte fått den än, eftersom de skickade papperet idag. Fick bara veta det eftersom mamma ringde o kollade var kallelsen jagblivit lovad hade blivit av.). Ska va i Malmö på fredagmorgon. Till saken hör att jag har en tandläkartid i Ystad på måndagmorgon, och att jag ska till Karro i Lund på sönd. Känns inte särskilt lönt att åka tillbaka till Köpenhamn på fredag när jag dessutom kan få skjuts av mina föräldrar från Malmö. (Jo, just d.. Jag har lite dåligt med pengar med.) Rörigt det här. Måste få tag min lilla hästägare...

Men nu ska jag sova (som ni säkert märkt att jag behöver)
Gonatt!

måndag, februari 26, 2007

Väntan...

Om ändå min lägenhetskompis kunde vakna... Är dags att ta stygnen idag. Undrar om han kommer ihåg det. Tror inte det. Och lyckas han försvinna medan jag är ute ser jag honom inte förrän imorrn igen :/

torsdag, februari 22, 2007

Snökaos

Läste precis Cissys blogg (www.flumflummedcisseliciss.blogg.se). Förstår inte att det kan bli sånt kaos för lite snö. Det har ju snöat förr! Så farligt är det väl inte?

Jag tyckte inte det var så farligt igår, så jag tor cykel till stallet. Det tog lång tid. Hade motvind hela vägen, så snön stod som småspik i ögonen. Det hann bli värre innan jag kom fram, så cykeln fick stå kvar och jag tog bussen hem. Cykeln står där fortfarande, men imorrn har de förhoppningsvis hunnit sopa hela vägen. Ja, de plogar inte här, de sopar undan snön. Jättebra när det är ett par dm, eller inte!

Är ganska spänanade att ta bussen med när ingenting går som det ska. Som tur är ska bussen jag åker med ändå gå med ca 15 minuters mellanrum, men när man stått där 35 min undrar man om det kommer komma någon. Men bussen är iallafall säkrare än tåget. Tänkte ta tåget imorse, men missade ett och hittade inget mer som gick dit de närmaste 20 min. (De går normalt med 10-15 min mellan tror jag..) Så då blev det bussen ut till Boy.

Boy var lite pigg :) En massa snö, en bil som kassat i diket bredvid ridbanan och en fladrande pressening blev lite för mycket på samma gång. Fick iallafall inte upp grinden till ridbanan, så blev ridhuset för första gången. Vi var alldeles svettiga båda två när vi var klara. Boy fick på sig Cissys flecetäcke. Blev så fint! Även om det nästan var lite stort(!).

onsdag, februari 21, 2007

Jobbigt att söka jobb

Det snöar. Usch. Jag som hade tänkt att jag skulle cykla ut och rida. Får se hur mycket snö det är när jag är färdig med mina jobbansökningar.
Det kan ta lite tid. Jag kan inte stava på danska och saknar en massa ord. Har iallafall satt ihopa någonslags text och ett cv, nu ska jag bara försöka få det läsbart...

tisdag, februari 20, 2007

Effektiv

Opererade handen förra måndagen, sen har jag varit handikappad. Allt har tagit dubbelt så lång tid. Har också upptäckt att det kan va lite besvärligt att va vänsterhänt i bland (tex när man ska öppna konservburkar...) Men nu har jag bytt till ett mindre bandage och kan snart skriva igen :)

Har hunnit med riktigt mycket de sista dagarna. Låg och halvsov/lyssnade på melodifestivalen när han jag delar lägenheten med kom o frågade om jag skulle med på bio i lördags. Första gången vi hinner prata lite mer, träffar nästan inte varandra annars. Såg Babel en ganska trevlig film. Riktigt bra foto och en historia som rörde vid många ämnen. Att vara tonåring, dövstum och vilja ha sex/uppmärksamhet. Mexikanerna som flyttar över gränsen till USA. Hur barnens lek med vapen i en marokansk fårvaktarfamilj gör dem till terroister, enligt USA. Turisternas reaktion när de inte kan ha luftkonditioneringen påslagen och tvingas stanna till i en ökenby. Oj, tror den här filmen lämnade lite mer avtryck än jag trodde när jag precis sett den.

Hälsade på Karro i söndags. Trevligt, med prat o äppelkaka :)
Var riktigt stressad innan över att jag var efter med läsningen, trots att jag nästan inte har något att läsa. Men efter att ha tillbringat nästan hela måndagen på malmöbibliotek var över 1,5 veckas läsning genomläst. Skönt!
Så kunde med gott samvete laga mat med Cissy på kvällen och äta marängswiss :)

fredag, februari 09, 2007

Jobb :s

Ehh.. Vet inte riktigt hur det gick till, eller om jag missat något i danskan, men jag tror jag har fått jobb. Bara en dag, men ett riktigt jobb! Har aldrig haft ett jobb som inte varit i ett stall förr. Eller jo förresten... Parkeringsvakt på Kiviksmarknad, räknas det?

Tror fortfarande att jag har missat något, men nu ska det iallfall fixas skattekort. De kommer ångra sig när de upptäcker hur besvärligt det är att anställa än svensk för en kort tid. Är man svensk i danmark ska man va fast anställd, eller tjäna bra med pengar, annars vet människorna på skattekontoret inte hur de ska behandla en. Sist var jag på fem ställen innan jag fick ett skattekort, och det blev ändå fel.

torsdag, februari 08, 2007

Svettäcke eller täckesgjord?

Har varit fullfart hela dagen nästan. Gick upp kl 07.00 i morse. Första gången jag kommer upp innan halv 10 sen jag flyttade hit. Cyklade ut til Boy. När jag kom dit stod han fortfarande och mumsade på sitt hö, så passade på att mocka ut o lägga upp foder. Lagom till att jag hade ryktat honom hade han också ätit upp sitt hö. Så det var bara och sadla och ut. Ja, men kom bara ut på ridbanan. Sen gick han på styltor. Suck... Kunde inte longera, så kunde därför inte rida ut heller. Fick bli en liten promenad istället.
Men det var nog bra att vi inte gjorde mer. Kom en lite hostning när vi gick runt i paddocken. Hade behövt ett svettäcke eller en filt att lägga på honom. Hon har inte något. Brukar tydligen lägga på vintertäcket direkt. När jag har longerat och ridit honom (skritt o lite trav) är han alldeles genomblöt :s

Sen blev det cykeln hem igen. Se till att bli lite ren och få lite mat. Gick så snabbt att jag han svara på en hög mail med! Med lite tur blir det kanske jobb en dag i mars. (Hoppas, hoppas, hoppas...)
Iväg till skolan för föreläsning. Hann skriva ut alla föreläsningsnoter med :) Har varit en ganska bra dag, även om jag inte kunde rida. Men nu är jag trött..

Är det någon som vill bli av med ett svettäcke, eller en gjord, till ett bra pris köper jag gärna. Kommer till Malmö på lörd.

tisdag, februari 06, 2007

Uttråkad

Har lite tråkigt nu. Läste ut sista boken i serien " the liveshiptraders" igår. Vet inte riktigt vad jag ska göra.

Har haft min första föreläsning idag. Bra att mjukstarta så här. Det kräver en del energi att koncentrera sig på en föreläsning. Är glad att jag inte går direkt in idet med flera om dagen. Hittade ett litet häfte om studietaktik för nya studerande också. De kändes ganska bra för mig att läsa med. Nu ska jag bara lära mig tillämpa det med. Funderar på att anmäla mig till nästa studietaktikkurs för att få upp motivationen ännu mer. Sen vet jag att det finns kurser när man läst den för de som är lite stressade vid examen...

Ska ut till hästen imorrn iallafall. Sen handla och läsa lite till. Med min sysselsättning nu, så bordejag få 13 på dn här tentan..

söndag, februari 04, 2007

Joy the boy

Va och provade hästen idag. Han har lååång päls. Kan bocka, slå bak ut och gå med huvudet i luften när han travar. Äter allt. Är en ganska stor westernhäst (1,6o) Är pinto, dvs en skäck. Efter JJ Bar King (paint). Undan ett danskt varmblodssto (Danska motsvarigheten till det svenska halvblodet. Säger man svenskt varmblod i danmark menar man oftast ett halvblod.)

Sa ja till honom iallafall. Tror där gömmer sig en riktigt fin häst, ska bara få igång honom lite mer. Tror inte han har blivit riden på ett bra tag. Lyckades inte få ur ägaren hur längesedan det var hon red honom. Här är han; www.123hjemmeside.dk/littlemeadow/1280476 (shäcken till höger)

fredag, februari 02, 2007

Cykeltur

Blev en liten cykeltur idag. Eller inte så liten med tanke på att jag inte cyklat mer än max ett par km åt gången det senaste halvåret. Cyklade ca 25 km idag. Jag kommer ha träningsvärk om någon dag...

Cyklade ut på Amager, till området var jag ska prova en häst på söndag, och såg mig omkring. På vägen hem regnade det, och jag hade så mycket mjölksyra att jag trodde aldrig jag skulle komma hem. Var skönt att komma ut och röra på sig, men kanske lbir bussen på söndag så jag orkar rida ordentligt.

torsdag, februari 01, 2007

Stekspade

Upptäckte att det saknades en stekspade i lägenheten; efter att jag gjort pannkakssmeten. Det var igår. Så idag skulle jag köpa en stekspade, för vill inte ha ugnspannkaka. Hade varit inne i andrahandsbutiken igår, men de hade bara en med smet på... urk!
så efter en promenad till Christianshavn och Christiania skulle jag köpa en stekspade. Men så svårt! Var inne på tiger och i 3 andra handsbutiker till, men de hade inte någon. Och inte på Netto heller. Så blev att traska iväg till Super Brugsen (konsum-butik; har allt och är ganska dyra), men blev en stekspade tillslut. Trodde bara inte det skulle va SÅ svårt.
Nu ska jag steka mina pannkakor.